Agronomska škola Zagreb

Učenička zadruga "Pušlek"

Aranžerska sekcija

Voditeljica: Tatjana Brkić, dipl. ing. agr.

Razvijamo kreativnost u osmišljavanju ambalaže, izradi buketa i uređenju prostora. Učimo razne aranžerske tehnike.

Foto sekcija

Voditelj: Nikola Tomljenović, dipl. ing. agr.

Koristimo  digitalnu fotografsku opremu za praćenje fenoloških faza, agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata, te  nametnika poljoprivrednih kultura. Slikamo vrijedne objekte pejzažne arhitekture i cvjetne aranžmane.

Tradicijsko kuharstvo

Voditelj: Ivica Samardžija

Upoznajemo i pripremamo  hrvatska tradicijska jela po regijama, godišnjem dobu i vremenu.

Izrada ukrasnih predmeta

Voditeljica: Vilara Pavlović, dipl. ing. agr.

Osmišljavamo i dizajniramo nove proizvode i njihovu ambalažu, izrađujemo prigodne ukrase, dekorativne i uporabne predmete od prirodnih materijala (vuna, juta, špaga, pamučne tkanine, drvo,  žica) i aromatičnog bilja kao što su šalovi, deke, jastuci, držači vrata, zaštite od hladnoće, mirisne vrećice, ogrlice, narukvice. Recikliramo i izrađujemo ukrasne posude za sadnju bilja od plastike, novina, betona, drva.

Pčelarska sekcija

Voditeljica: Latinka Marinić, dipl.ing.agr.

Radimo s pčelinjim zajednicama, prihranjujemo i tretiramo protiv bolesti. Vrcamo med i proizvodimo kremasti med. Izrađujemo čestitke i svijeće od satnih osnova.

Povrćarska sekcija

 Voditeljica: Željka Tolić, dipl. ing. agr.

Upoznajemo   povrćarske kulture. Sijemo i sadimo u zaštićenim prostorima razne vrste povrća. Pakiramo i spremamo zimnicu.

Mladi poduzetnici

Voditelj: Lucija Baškarić, dipl. ing. agr.

Izrađujemo poslovni i financijski plan, te radni protokol zadruge, dizajniramo deklaracije za proizvode zadruge, vodimo sajamske evidencije, izrađujemo baze podataka dobavljača i kalkulacije prodajnih cijena, provodimo inventure i popunjavamo inventurne liste, knjižimo poslove nabave i prodaje, pronalazimo i osmišljavamo nove puteve prodaje, sudjelujemo u prezentiranju i prodaji proizvoda zadruge.

Sekcija "Flora i zdravlje"

Voditeljica: mr. sc. Lada Piljac-Kosović

Razlikujemo aromatično i ljekovito bilje našeg podneblja, sijemo i sadimo začinske vrste, radimo na „banci“ tradicijskog sjemena… Pripravljamo čajne i aromatično-začinske mješavine, biljne balzame, macerate i tinkture. Izrađujemo “flora i zdravlje” čestitke s poklon paketićima sjemenaka, naputkom o uzgoju i ljekovitosti. Čuvanjem već zaboravljenih receptura ljekovitih pripravaka, njegujemo tradicijsku baštinu našeg kraja.

Smoothie AGRO

18. smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba je ove godine prvi puta, zbog novonastalih okolnosti, održana online na TwinSpace-u, od 24.-28. svibnja 2021. godine. Sudjelovalo je 37 učeničkih zadruga Grada Zagreba.

UZ Pušlek je na svojoj stranici Twin Space-a predstavila proizvod Smoothie AGRO s kojim se natjecala za Najproizvod, njegov način izrade i sve aktivnosti učeničke zadruge.

U izradi proizvoda Smoothie AGRO koja se sastojala od dva dijela i bila vrlo izazovna, sudjelovali su učenici Paola Leko (2.d) Sara Palić (2.d), Veronika Išlić (2.d) iz Povrćarske sekcije i Kristijan Gega (2.b) iz Foto sekcije u prikazu i izradi različitih zdravih napitaka. Učenice sekcije Mladi poduzetnici, Viktorija Varga (2.a), Viktorija Harauzek (2.a) i Valentina Kadrija (3.e), osmislile su, dizajnirale i kroz snimljeni video zapis predstavile karticu    za kupnju zdravih napitaka, odnosno smoothie-a.

Atmosfera na snimanju filmića o nastanku Smoothie AGRO kartice i napitaka bila je vesela i inspirativna. Uz podršku profesorica Vilare Pavlović, Irine Gomaz i Lade Piljac-Kosović, učenici su pokazali svoje poduzetničke vještine te bili izuzetno motivirani i maštoviti u kreiranju kadrova. Uz smijeh i zabavu, „filmsko“ druženje je bilo opušteno, a zadatak i više nego dobro napravljen.

Berba voća i bilja

Krajem proljeća i tijekom ljetnih mjeseci na gredicama školskog vrta, travnatim površinama i voćnjaku provodi se berba ljekovitog bilja i voća namijenjenog za proizvodnju asortimana artikala Sekcije „Flora i zdravlje“, UZ „Pušlek“.

Od svibnja, u lipnju prikupljane su tratinčice, ljubičice, maslačak, lipa i bazga. U srpnju, tijekom kolovoza lavanda, lavandin, smilje, kadulja, timijan, matičnjak, mažuran, ružmarin, koromač, neven te bobičasto voće – josta, ogrozd, ribiz, maline i kupine.

Ljekovite biljke u najkraćem roku prerađuju se u gotov proizvod ili dorađuju u biljnu drogu pripremljenu za daljnju preradu.

Osim berbe, učenici provode sezonsku njegu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u edukativnom vrtu i na gredicama – plijevljenje, rahljenje, zalijevanje, oblikovni i povratni rez.

U skladu s djelovanjem sekcije, kako dospijeva u zriobu prikuplja se i pohranjuje sjeme za narednu sezonu uzgoja ljekovitog bilja i obnovu-dopunu edukativne zbirke sjemena za potrebe prepoznavanja.

Od svibnja, tijekom lipnja i u srpnju učenici u zanimanju Agrotehničar i Agrotehničar vrtlar provode berbu, doradu i njegu ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. 

Na gredicama školskog vrta uspijeva više od 30 vrsta, podvrsta i križanaca prirodnog rasta svih regija Hrvatske.

Voditeljica: mr. sc. Lada Piljac-Kosović