Agronomska škola Zagreb

Povijest, sadašnjost
i budućnost škole

Riječ ravnatelja

Drage učenice i učenici, poštovani zaposlenici Škole, roditelji i posjetitelji stranice, dobro došli na našu novu internetsku stranicu, dobrodošli u virtualni posjet Agronomskoj školi Zagreb.

Nema stvari koja bi bila tako vrijedna proučavanja kao priroda.“ (Nikola Tesla) – misao je vodilja u našoj školi. Svjesni smo činjenice da obrazujemo naraštaje stručnjaka koji će svoj život posvetiti proučavanju prirode i to u onim njenim vitalnim dijelovima koji osiguravaju hranu, brinu o vodi, tlu, biološkoj raznolikosti i okolišu. Složit ćete se, danas bi čovjek mogao živjeti bez mnogih stečevina suvremene civilizacije, ali bez navedenih, teško.

Već u prvom razredu učimo da je jedna od primarnih zadaća agronomije proizvodnja hrane i to na način kako je to nekada govorio Hipokrit „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek tvoja hrana.

Potvrđuju to i riječi akademika Ferde Bašića, profesora emeritusa, uglednoga hrvatskog znanstvenika i prijatelja Agronomske škole Zagreb „Opskrba hranom treba ispuniti dva jednako važna zahtjeva: dovoljnu količinu za namirenje potreba i zdravstvenu ispravnost. Kupac hrane uzgojene na tlima naših prostora treba u njoj uživati oslobođen čak i primisli na sumnju u zdravstvenu ispravnost.“

Poljoprivredu naših baka i djedova treba ostaviti povijesti i tradiciji kao i misao da se poljoprivredom može baviti svatko, neovisno o obrazovanju. Možda i može, za svoje potrebe i svoju dušu, ali to nije dovoljno za agrobiznis.

Važnost obrazovanja je ključna stavka i toga smo u Agronomskoj školi Zagreb potpuno svjesni. Pratimo najnovija informatičko – tehnološka dostignuća u agronomskoj struci i primjenjujemo ih u nastavi s naglaskom na praktičnu nastavu.

Kao škola koja djeluju u urbanom središtu ciljanu pozornost usmjeravamo urbanoj poljoprivredi koja postaje zaštitni znak mnogih svjetskih metropola te već sada uključuje preko 15% svjetske proizvodnje hrane.

U školi s ljubavlju rade profesori stručnih predmeta svih smjerova u agronomiji (povrćarstvo, cvjećarstvo, krajobrazna arhitektura, aranžiranje, voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, ratarstvo, dendrologija, zaštita bilja, mehanizacija, stočarstvo i agrarna ekonomika), profesori kuharstva, ugostiteljstva i oni, zajedno s kolegama iz općeobrazovnih predmeta, čine našu najjaču kariku.

Rezultat našega rada jesu i uspjesi naših učenika na državnim natjecanjima, poglavito u području struke gdje godinama odnosimo zlatna, srebrna i brončana odličja u disciplinama Agro, Hortus i Flora/ Cvjećarstvo.

Učenici i nastavnici stručno se usavršavaju u sklopu projekata mobilnosti u mnogim zemljama članicama EU, izmjenjujemo iskustva s obrazovnim centrima u sektoru agronomije u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Austriji…

Ono po čemu smo prepoznatljivi jesu naši uspjesi u provedbi europskih projekata, isti nam pomažu u smislu osiguranja dodatne edukacije nastavnika i modernijeg opremanja škole. Provodimo ih od davne 2006. godine i danas ih brojimo 20-tak i to u različitim programima, kao što su CARDS, IVT, IPA, ESF, ERASMUS, E Twinning…

Bogatstvo naše škole čine i mnoge izvannastavne aktivnosti koje provodimo u učeničkoj zadruzi Pušlek, u radu s darovitim učenicima, onima koji vole sport, dramsku umjetnost… svatko može pronaći nešto za sebe.

Potičemo aktivni život Škole i lokalne zajednice brojnim aktivnostima u suradnji s Gradom Zagrebom i svim relevantnim nacionalnim institucijama u sektoru obrazovanja i poljoprivrede.

Stručne kompetencije nastavnika, odlična opremljenost škole i LJUBAV PREMA AGRONOMIJI jesu ono što nas izdvaja i što nudimo našim učenicima i polaznicima obrazovanja odraslih.

Naše blago jesu naši učenici, oni koji danas pohađaju Školu, kao i oni koji su srednjoškolsko obrazovanje završili. Svi zajedno činimo AŠZ… jučer, danas, sutra i zauvijek!

Ivica Marinić – ravnatelj škole

2022.
Novi dizajn web sjedišta škole
Novi dizajn web sjedišta škole

Ove godine odlučili smo se u javnom nastupu predstaviti posjetiteljima našeg web sjedišta u novom ruhu, prilagođenom suvremenim trendovima ovog medija, u vizualnom, konceptualnom i tehnološkom smislu.

2018.
Povijest Agronomske škole
Promjena naziva škole

Poljoprivredna škola mijenja naziv u  AGRONOMSKA ŠKOLA ZAGREB

1991.
Povijest Agronomske škole
Samostalna ustanova

Ukidanjem Školskih centara Poljoprivredna škola postaje samostalna ustanova za obrazovanje srednjoškolskih kadrova u poljoprivrednoj struci.

1984.
Povijest Agronomske škole
Selidba naroda

Poljoprivredno-prehrambeni obrazovni centar useljava u novu zgradu u Dubravi, Pelcova 2, danas ulica Gjure Prejca 2.

1977.
Povijest Agronomske škole
Pojava Poljoprivedno-prehrambenog centra u Zagrebu

Reformom školstva 1977. godine Srednja škola za poljoprivredu seli u Zagreb i ulazi u sastav Poljoprivredno-prehrambenog centra sa sjedištem u ulici Divka Budaka.

1976.
Povijest Agronomske škole
Prerast škole u Opću srednju školu

Škola prerasta u Opću srednju školu poljoprivrednog usmjerenja.

1956.
Povijest Agronomske škole
Promjena programa škole

Škola mijenja program i osniva se Zadružna poljoprivredno-ekonomska škola u trajanju od dvije godine.

1952.
Povijest Agronomske škole
Škola za obrazovanje odraslih

Do 1952. godine djeluje kao dvogodišnja škola za obrazovanje odraslih.

1945.
Povijest Agronomske škole
Početak rada

Poljoprivredna škola, Zagreb, započela je s radom 1945. godine u Novim Dvorima u Zaprešiću.