Agroturistički tehničar


O programu
Program se sastoji od općeobrazovnog i strukovnog dijela u kojem će polaznik steći temeljna znanja i vještine iz sektora poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma
Teoretski dio nastavnog programa ostvaruje se u učionicama i praktikumima škole, a vježbe i praktični dio ostvaruje se na agroturističko-edukativnom poligonu i praktikumu tradicijskih jela te u plastenicima i stakleniku. Dio praktične nastave odvija se na pokušalištima Agronomskog fakulteta u Zagrebu
Program omogućuje stjecanje znanja i vještina putem izborno – fakultativne nastave iz područja kao što su pčelarstvo, ribogojstvo, ljekovito bilje, ratarstvo, lovstvo, vinarstvo, gljivarstvo, etnologija, tradicijsko kuharstvo, izrada autohtonog suvenira i drugi
Polaznici izgrađuju svoje kompetencije i putem terenske nastave na agroturističkim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu
Program traje četiri godine a završava Izradbom i obranom završnog rada nakon kojeg se stječe zvanje agroturistički tehničar
Nakon završetka ovog programa i položenih Ispita državne mature ostvaruje se mogućnost studiranja na jednom od studijskih programa viših ili visokih učilišta u područjima agronomije, turizma i ugostiteljstva u Republici Hrvatskoj.
Polaznik će razviti sljedeće kompetencije
Primijeniti suvremene agrotehničke zahvate u uzgoju kulturnih biljaka poštujući načela ekologije i održivog razvoja
Primijeniti suvremenu tehnologiju u uzgoju domaćih životinja poštujući načela ekologije i održivog razvoja
Razviti vještine hortikulturnog oblikovanja okućnice agroturističkog gospodarstva primjenom tradicionalnih vrtnotehničkih elemenata
Razviti vještine u pripremanju i posluživanju hrane njegujući tradicionalnu kuhinju i običaje
Organizirati zanimljiva javno-edukativna događanja u svrhu promicanja prirodnih ljepota ruralne Hrvatske
Primjenjivati osnove poduzetničkog poslovanja i organizacije rada
Pratiti i primjenjivati zakonske propise zaštite na radu i zaštite okoliša
Buduće radno mjesto
Budući da ovo zanimanje objedinjuje sektore poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma pružaju se velike mogućnosti zapošljavanja kao što su:
Vođenje vlastitog agroturističkog gospodarstva
Zapošljavanje na agroturističkom gospodarstvu
Zapošljavanje u različitim oblicima ruralnog turizma kao što su eko-turizam, vinski turizam, lovni turizam, sportski turizam, vjerski turizam i drugi
Zapošljavanje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
Zapošljavanje u ustanovama koje se bave turizmom
Zapošljavanje u objektima koji se bave ugostiteljstvom