Agronomska škola Zagreb

Mobilnost nastavnika

Aktivnosti transnacionalne suradnje Developing Strategic Internationalisation and Partnerships in VET

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije i organizacije Anefore iz Luxembourga, prisustvovala sam trodnevnom seminaru o razvoju Strategije internacionalizacije i partnerstva u strukovnom obrazovanju. Profesor Nikola Biškup iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i ja predstavljali smo Republiku Hrvatsku.

U trodnevnom druženju 36 predstavnika iz 19 zemalja (Luksemburg, Škotska, Švedska, Belgija, Njemačka, Češka, Austrija, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Island, Poljska, Turska, Nizozemska, Slovačka, Italija, Malta, Brazil i Hrvatska) iznosili su svoja iskustva u projektnim aktivnostima u strukovnom obrazovanju, mobilnostima učenika i razvoju partnerstva u Erasmus + projektima;

Predstavnici nacionalnih agencija za mobilnost iz Luksemburga, Njemačke, Nizozemske i Poljske primjerima dobre prakse potaknuli su raspravu o boljem povezivanju zemalja Europske unije u cilju poboljšanja kvalitete strukovnog obrazovanja i učenja temeljenog na radu.

U interaktivnim radionicama, u kojima sam aktivno sudjelovala, svi predstavnici dali su svoje prijedloge kako unaprijediti strukovno obrazovanje međunarodnom suradnjom i mobilnostima učenika. Definirali smo dionike, naveli prednosti i poteškoće internacionalizacije strukovnog obrazovanja.

Zadovoljna sam što sam imala priliku ponosno predstaviti povijest Agronomske škole Zagreb, sve projekte iz i izvan Erasmus+ programa u kojima je Škola sudjelovala, istaknuti lidersku ulogu Škole u obrazovanju zanimanja agronomske struke, predstaviti zanimanja za koja obrazuje naša Škola, kao i rad učeničke zadruge Pušlek. Prisutni su bili oduševljeni predstavljenim jer smo bili jedina škola koja je pripremila takav program.

Zahvaljujem  Agenciji za mobilnost i programe Europske unije na povjerenju koje mi je ukazala odabirom i organizaciji Anefore na kvalitetnoj organizaciji.

Tematski sastanak korisnika programa Erasmus + i europske snage solidarnosti

Nastavnica strukovnih predmeta  Agronomske škole Zagreb, Lucija Baškarić, koordinatorica Erasmus + projekata u našoj školi prisustovala je godišnjem tematskom sastanku korisnika  Erasmus + i Europske snage solidarnosti pod nazivom  U potrazi za uključivanjem.   Godišnji sastanak održan je 14. studenoga 2019. u Zagrebu, a okupio je više od 110 sudionika iz cijele obrazovne vertikale od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja te iz područja mladih.

Osobe s manjim mogućnostima  već su uključene u projekte, ali ima prostora za napredak – poručila je pomoćnica ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU Ljubica Petrović Baronica. Naglasila je da se pomoću ovakvih  sastanaka nastoji pomoći u jačanju kvalitete i učinaka projekata u okviru Erasmus + programa, a da je drugi cilj sastanka sama razmjena iskustava  korisnika programa. Sudionici su na ovom sastanku imali priliku dobiti jasniju sliku o tome kako prepoznati osobe s manjim mogućnostima, kako ih više uključiti u projekte te što još mogu učiniti kako bi doprinijeli njihovom socijalnom uključivanju i kako uspješno realizirati projekt.

Kako bi naglasila važnost uključivanja osoba s manjim mogućnostima u projekte i povećala vidljivost projekata s temom uključivanja osoba s manjim mogućnostima, Agencija za mobilnost pokrenula je nagradu za najinkluzivniji projekt. Ove se godine na natječaj prijavilo  12 projekata, a ovogodišnji dobitnici su:

  1. Nagrada: Projekt Centra za istraživanje, edukaciju i primjenu novih znanja UP2DATE iz Zagreba;

  2. Nagrada: Projekt Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara;

  3. Nagrada: Projekt srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića

Kraj sastanka organizatori su osmislili na način da svi sudionici sastanka posjete Knjižnicu u kojoj sve knjige govore.  Ta knjižnica  zapravo je modificirana verzija dviju metoda: metode Living library u kojoj su osobe s manjim mogućnostima zapravo knjige koje govore o svojim životnim iskustvima i metode Open space methodology u kojoj svi sudionici sastanka preuzimaju odgovornost za svoje učenje i sami odabiru literaturu i teme o kojima žele učiti.

S obzirom na to da su osobe s manjim mogućnostima izrazito snažne, uporne, motivirane i iz moje perspektive vrijedne divljenja, voljela bih da se u skoroj budućnosti termin osobe s manjim mogućnostima zamijeni terminom osobe s više izazova.

Sudjelovanje na TCA seminaru

Nastavnica strukovnih predmeta iz Agronomske škole Zagreb, Lucija Baškarić, bila je  sudionica aktivnosti transnacionalne suradnje „International Project Management Skills for Newcomers to KA1 VET mobility“ 2019-HR-STRU-TCA-04, koja se održala u Dublinu, u Irskoj, 21.-.23.10.2019. godine.

Aktivnost je bila namijenjena korisnicima koji provode projekt u Ključnoj aktivnosti 1 (KA1) u programu Erasmus + u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja bilo da su iskusni kordinatori KA1 projekata ili novi korisnici koji provode svoj prvi KA1 projekt.  Teme edukacije bile su:  određivanje ključnih elementa projektnog ciklusa , upravljanje međunarodnim projektom, osiguranje kvalitete, međunarodna suradnja, inkluzivnost u projektima te širenje projektnih rezultata. Hrvatska Agencija za mobilnost i programe Europske unije za ovaj seminar odabrala je ukupno četiri sudionika, koji su uistinu srčano i s veseljem predstavljali ne samo svoju školu , nego i cijelu Republiku Hrvatsku.

Veliko hvala Agenciji za mobilnost i programe Europske unije na odabiru i irskoj Agenciji Leargas na gostoprimstvu.