Agronomska škola Zagreb

Ana savjetuje

Agronomska škola Zagreb izabrana je kao jedna od tri škole iz zemalja Europske unije, za sudjelovanje u provođenju pilot projekta “Annie advisor”(“Ana savjetuje”).

Projektom se ispituje inovativno rješenje za pružanje podrške učenicima u različitim školskim i životnim  poteškoćama.

Agronomska škola Zagrb je 15.04.2021. godine izabrana kao jedna od tri škole iz zemalja Europske unije za sudjelovanje u vrlo zanimljivom i inovativnom projektu.

Prijavili smo se na natječaj za sudjelovanje u pilot projektu koji je razvila  tvrtka IMPACT EdTech a raspisala European Schoolnet (Europska mreža škola). Tvrtka IMPACT EdTechse bavi uvođenjem inovacija i poboljšanja u obrazovanju te pruža podršku razvoju novih ideja putem StartUp-ova.

Pilot projekt “Annie Advisor”(“Ana savjetuje”) financira  Europska komisija, odobren je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sam projekt podržava perspektivne europske tvrtke čija inovativna rješenja služe da obrazovanje učine dostupnijim,  te potiču napredak i razvoj vještina učenika i nastavnika, kao i pružanje konkretno usmjerene pomoći učenicima.

Naša škola prijavila se za sudjelovanje u probnom/pilot projektu “Annie Advisor Pilot” (“Ana savjetuje”), usmjerenom ka ispitivanju uspješnosti djelovanja chatbot-a koji putem različitih pitanja vodi učenike kroz svoj sadržaj te upućuje učenika na dobivanje konkretne pomoći za točno određenu vrstu problema koji ga muči.

Annie Advisor chatbot (Ana savjetuje) je kompjuterski program koji započinje razgovore (chat) sa učenicima i procjenjuje njihovu potrebu za podrškom. Učenici kojima je potrebna podrška automatski su usmjereni na odgovarajuće službe (npr. mentalno zdravlje, zdravstvena zaštita, pomoć u učenju…) pomoću ugrađenog sustava praćenja usluga.

Jednostavnim odabirom odgovora A, B, C ili D program vodi učenika kroz kategorije podrške te ga usmjerava na dobivanje točno određene vrste pomoći za njegov konkretan problem.

Projekt vode Ivana Kelek Sabolić, socijalna pedagoginja i Katarina Brezovec, dipl.teolog.

Do sada su održane uvodne online radionice sa ciljem upoznavanja i povezivanja sa predstavnicima StartUp-a iz Finske, mentorom iz Italije, kolegicama iz Španjolske i Francuske te informiranje o samom provođenju probnog/pilot projekta i uvjetima koji su za to potrebni. Također je održan online sastanak sa g. Miskom Niponenom iz Finske, na kojem smo prošle edukaciju vezano uz provođenje projekta.

Provođenjem ovog probnog/pilot projekta procijenit će se korisnost primjene te  pedagoški utjecaj na učenike. Povratne informacije pilot edukatora ključne su za pomoć StartUp-u da poboljša svoj program i postigne EdTech izvrsnost.

Projekt završava u srpnju, online sastankom na kojem će se, sa sudionicima iz drugih škola koje su također provodile projekt, analizirati izvješća i rezultati provođenja projekta i evaluirati stupanj njegove primjenjivosti.

Nadamo se dobrim rezultatima provedenog pilot projekta, inovacija je vrlo zanimljiva i potencijalno izuzetno korisna za poboljšanje opće dobrobiti učenika. O svemu ćemo vas izvijestiti nakon završetka provođenja projekta.