Gruntovčani u Domu za starije Dubrava

Dana 22. ožujka 2024. posjetili smo Dom za starije osobe Dubrava. Učenici ŠIZ-a (Škola i zajednica) su prema svom izabranom problemu ili pojavi stjecali iskustvo. Združenim snagama učenika fakultativnog predmeta i učenika 3.a pod mentorstvom prof. Anute Hmure uvježbali smo čitanje scenarija Gruntovčana, inspiriranog prema kultnoj seriji Kreše Golika s ciljem interakcije i uveseljavanja štićenika doma. Tako je Karla Strgar utjelovila oštru Regu, Juraj Pisačić Dudeka Draža, Dino Horčička teteca Ožbolta, Kristijan Rubčić prefriganog Presvetlog Imbru, Matija Koberac simpatičnu babicu i Mihovil Fran Makarić Franca kao zamjensku ulogu uz snimanje kompletnog igrokaza.
Moramo priznati da nas je publika oduševljeno prihvatila iako su na kraju bili jako oštri u sugestijama jer je to ipak serija njihove mladosti. Nakon čitanja smo zajedno prokomentirali scene i likove, pripremili smo i pitanja za publiku na koja su rado odgovarali. Na kraju su dvije gospođe pristale zajedno s nama pročitati cijeli scenarij što nas je jako veselilo. Atmosfera je bila ugodna, a umirovljenice su iskazale želju da im skoro prikažemo još jednu temu iz Gruntovčana pod nazivom „Babica su nakanili hmreti“.
Kaže se da je sreća u malim stvarima. Ako smo mi bili taj kamenčić koji je pokrenuo radost i našim dragim bakicama uljepšali dan, onda su nam srca zaista ispunjena.

Pripremile: Anita Hmura, prof. i Sanja Lubina, dipl. ing.