Sedmi međunarodni Dan očaranosti biljkama 2024 (Fascination of Plants Day 2024) obilježili su znanstvenici koji se bave biljkama diljem svijeta pod pokroviteljstvom European Plant Science Organisation (EPSO).
Obilježavanje međunarodnog Dana očaranosti biljkama započelo je u svijetu 2012. godine, a Agronomski fakultet uključio se aktivno u inicijativu od samog početka kao organizator za Republiku Hrvatsku.
Cilj akcije je “očarati” ljude biljkama i ukazati im na važnost biljnih znanosti za poljoprivredu, održivi uzgoj hrane, hortikulturu, šumarstvo te uzgoj neprehrambenih proizvoda od biljnih sirovina kao što su papir, vlakna, kemikalije, energija i lijekovi. Uloga biljaka u očuvanju okoliša također je ključna.
Pedeset zaljubljenika u biljke u pratnji prof. Marije Bošnjak sudjelovalo je na predavanjima koja su organizirali djelatnici Zavoda za fitopatologiju. Posjetom Maloj klinici za biljke dobili smo vrijedne informacije o dijagnostici i determinaciji štetnih organizama na biljkama. Predavanje Fascination of Word Plants održali su strani dolazni studenti Agronomskog fakulteta u kojem su predstavili očaravajuće biljno carstvo iz zemalja iz kojih dolaze na oduševljenje učenika Škole.
Očarani mirisom biljaka i novim spoznajama, odlučili smo se vratiti na Dan očaranosti biljkama 2025.
Pripremila: Marija Bošnjak, prof.savjetnik