U sklopu 16. Tjedna cjeloživotnog učenja, koji provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agronomska škola Zagreb organizirala je edukacijsku radionicu „Biljka i ja“.
Radionica je okupila iznimno velik broj polaznika, od učenika srednjih škola do umirovljenika, koji se hobistički bave uzgojem bilja.
Ravnatelj Škole, gospodin Ivica Marinić, pozdravio je polaznike radionice, zaželio dobrodošlicu i ukratko prezentirao osobnu iskaznicu Škole. Nastavnica povijesti dr.sc. Dijana Dijanić Pleško, profesorica savjetnica, upoznala je polaznike s aktivnostima 16. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se održava od 26. rujna do 2. listopada 2022. Naglasila je činjenicu kako je kao profesorica povijesti osvijestila važnost uzgoja bilja u doba korone i koliko joj osobnog zadovoljstva čini život s biljkama. Potom je riječ preuzela nastavnica povrćarstva Željka Tolić, profesorica izvrsna savjetnica, koja je istovremeno i voditeljica obrazovanja odraslih u našoj školi. Nakon uvodnog dijela u kojem je naglasila važnost cjeloživotnog učenja u poljoprivredi, započela je priču koju najbolje zna i najviše voli, priču o biljkama, priču o povrću.🥦🥬🥒🫑🌶🥕
Cilj je radionice bio polaznicima približiti male tajne vrtlarstva u ovom jesenskom razdoblju, kako, poštujući pravila plodoreda te pravila dobrih i loših susjeda, posaditi povrće ujesen. Nakon teoretskog dijela profesorica Željka Tolić demonstrirala je tehnike sadnje ozimih povrtnih kultura s naglaskom na različitosti u odnosu na proljetnu sadnju istih kultura. Polaznici su dobili niz savjeta kako na ekološki prihvatljiv način nastaviti uzgajati povrće do kraja vegetacije. Dobili su i odgovore na mnogo zanimljivih pitanja o uzgoju bilja na otvorenim površinama i u zaštićenim prostorima. Na kraju radionice svi su polaznici izrazili veliku zahvalnost na korisnom druženju s našim profesoricama i učenicama sa željom da se ovako divna priča što prije ponovi u našoj školi.
Hvala našim profesoricama na odlično organiziranoj radionici i na onim finim kiflicama i kolačima koje su jutros ispekle i donijele u školu za polaznike radionice! 😍🥐🥯