Zajednički rad je uspjeh, znaju to i učenici i djelatnici AŠZ-a, a vodeći se time i obilazeći školsko dvorište, profesor Nikola Tomljenović i profesorica Antonela Birkić, ušetali su u školski voćnjak. Razgovarajući i degustirajući jabuke odlučili su sljubiti dvije gospodarske grane – vinarstvo i voćarstvo te se okušati u proizvodnji vina od jabuka.
Prof. Birkić predložila je jabuke koje bi odgovarale za proizvodnju vina, a prof. Tomljenović, s učenicima, pomno je pratio dozrijevanje jabuka te odredio vrijeme berbe.
Učenici 4. a i 4. d razreda tijekom praktične nastave oprali su ubrane jabuke te ih pripremili za daljnju maceraciju kako bi se iz pokožice izvukla najljepše aroma. Nakon kratke maceracije, učenici 3. e razreda pripremili su potrebne strojeve za preradu te ih dezinficirali.
Jabuke su bile spremne, oprema za preradu također – stiglo je vrijeme za preradu!
Učenici 4. a razreda preradili su jabuke i s ponosom gledali kako iz jabuka nastaje tekućina – sok koji će postati vino. Nakon prerade, učenici su sok spremili u tank, mjerili sve potrebne parametre (šećer, ukupne kiseline i pH) te rehidrirali kvasce i naposljetku nestrpljivo čekali da krene alkoholna fermentacija.
Motivirani i zainteresirani cijelim procesom svakodnevno provjeravaju tijek fermentacije i strpljivo čekaju prvo jabučno vino Agronomske škole Zagreb.