ZRNA KAVE I ZRNA ZNANJA - ARABESCA I STRUKOVNE ŠKOLE GRADA ZAGREBA

Slijedom kompetencija stečenih eTwinning projektom „Štikleci iz šalice“, AŠZ nastavlja uspješno partnerstvo uključivanjem u novi projekt: „Zrna kave i zrna znanja – Arabesca i strukovne škole Grada Zagreba“.

Cilj nam je interdisciplinarnim načinom učenja razvijati temeljne kompetencije cjeloživotnog obrazovanja,  a to su inicijativa i poduzetnost. Radi se o holističkom pristupu odgojno-obrazovnom procesu – integriranjem sinergijske poveznice naših strukovnih kvalifikacija s tvrtkom Arabesca d.o.o.

Ativnosti su namijenjene učenicima drugih i trećih razreda  u četverogodišnjim zanimanjima poljoprivredni tehničar vrtlar i agrotehničar iz područja nastavnih predmeta Dendrologija s rasadničarstvom i Hrvatski jezik.

 Težište projektne aktivnosti je na transparentnom praktičnom radu / pod motom „Od zrna do plantaže“. U teorijskom dijelu istražena je biologija i agro ekologija biljke kava, Coffea arabica/ a prvi korak praktičnih vježbi je „berba“, odnosno nabava sjemena od strane Arabesce za daljnji uzgoj novih sadnica.

Članovi nastavnog predmeta Hrvatski jezik istražuju kavu – inspiraciju u suvremenoj hrvatskoj poeziji i prozi. Prvi izbor je doživljaj kave suvremene hrvatske književnice   Julijane Matanović u suvremenom proznom   djelu  „I na početku i na kraju bijaše kava“.

Rezultati rada biti će prezentirani na mrežnim stranicama – web, društvene mreže / u scenskom obliku / kroz predavanja  / brošure i panoe / sadnice kave/ youtube/ forma ankete.

Projekt će se javno predstaviti na državnoj i županijskoj razini, između ostalog i na 14. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, a dio je predstavljen u intervjuu kojeg možete pročitati na: https://www.24sata.hr/lifestyle/u-sesvetama-su-uspjeli-uzgojiti-kavu-koja-je-rodila-plodom-svi-smo-se-iznenadili-biljke-su-cudo-886086

Učenici i njihovi mentori  predstavit će rezultate svog praktičnog rada – zapažanja, stavove i zaključke na digitalnoj platformi eTwinning.

Diseminacija rezultata provedena u kalendarskoj 2023. godini predviđena je na međunarodnom danu kave 1. listopada 2023. godine.

 

                          koordinatorica za AŠZ mr. sc. Lada Piljac-Kosović

članica u projektu za AŠZ Anita Hmura, prof. hrvatskoga jezik