Pjevajmo sad svi, od sveg smo jači mi

Učenici 2. a i 2. b razreda Agronomske škole Zagreb 19. rujna 2023. bili su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na izvedbi opere za djecu Brundibár koju je neposredno pred Drugi svjetski rat za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. Praizvedba opere bila je 1942. Operu Brundibár od 1944. ponovno su izvodila djeca  iz koncentracijskog logora Terezina. U logoru je Opera bila izvedena 55 puta. Gotovo svi sudionici su bili deportirani u logor Auschwitz gdje su ubijeni u plinskim komorama. Opera završava stihovima  Pjevajmo sad svi, od sveg smo jači mi i budi nadu u ljude koji su voljni donositi odluke na dobrobit svih.

Opera Brundibár 2023. u Hrvatskoj se izvodi povodom 80. godišnjice smrti hrvatske dječje glumice židovskog podrijetla Lee Deutsch koja je umrla u svibnju 1943. nakon što su ustaške vlasti Leu, njenog brata Sašu i majku Ivku u suradnji s Nijemcima deportirale u koncentracijski logor Auschwitz. Lea je tijekom transporta umrla. Bila je najmlađa glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, bila je popularna, nazivali su je čudom od djeteta i hrvatskom Shirley Temple, pozivali je da napravi karijeru izvan granica Hrvatske što su Lea i njezina obitelj odbili. 

Opera  Brundibár izvedena je u organizaciji Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb i Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u partnerstvu sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Operu izvode djevojački zbor Zvjezdice, Božidar Peričić i Zoran Pribičević u režiji Krešimira Dolenčića.

 

Pripremila: dr. sc. Dijana Dijanić Pleško