Agronomska škola Zagreb tijekom 2022. sudjelovala je u provedbi projekta AMBICIJA, čiji je prijavitelj Gospodarski list, a koji je financiran u sklopu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže u 2022. godini. Kroz projekt „AMBICIJA – Aspiracije i motivi mladih za bavljenje poljoprivredom u odabiru zanimanja i životnog stila“ provedena su dva, logičnim slijedom strukturirana istraživanja. U prvom su se istraživali stavovi učenika srednjih poljoprivrednih škola o motivima bavljenja poljoprivrede, a u drugom demografske značajke, motivi i namjere studenata Agronomskog fakulteta. Dobiveni rezultati istraživanja u kojima je sudjelovalo više od stotinu naših učenika završnih razreda solidna su podloga za kreatore obrazovne i poljoprivredne politike kod osmišljavanja novih mjera za povećanje atraktivnosti srednjoškolskog i visokoškolskog poljoprivrednog obrazovanja odnosno za odabir poljoprivrede kao zanimanja i životnog stila. Vesele nas podaci da je za 76,7% ispitanika upis u srednju strukovnu školu s poljoprivrednim usmjerenjem bila isključivo njihova odluka i njihov izbor, te da 80,1% ispitanika misli da će poljoprivreda imati veliku ulogu u budućnosti. U sklopu projekta, u listopadu 2022. snimljeni su i video prilozi o tri srednje strukovne škole u Hrvatskoj koje imaju poljoprivredna usmjerenja.

Nadamo se da će video prilog snimljen u Agronomskoj školi Zagreb, pobuditi ambicije kod osnovnoškolaca, ali i odraslih, koji se obrazuju u programima za cjeloživotno obrazovanje, za bavljenje poljoprivredom i odabir nekog od zanimanja koje Agronomska škola Zagreb nudi u sklopu redovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, te da će većina njih biti zadovoljna svojim odabirom baš kao što su to bili i ispitanici iz ovog istraživanja.

Hvala Gospodarskom listu na odličnoj promociji Agronomske škole Zagreb i strukovnog zanimanja. S nadom da će u budućnosti biti sve više ambicioznih mladih ljudi, kojima će poljoprivreda biti „životni stil“, veselimo se budućoj suradnji.