Obilježili smo 12. noć knjige. Ove godine u fokusu događanja je umjetna inteligencija (UI), a tema manifestacije „Sanjaju li roboti električne knjige?“ referira se na znanstvenofantastični klasik „Sanjaju li androidi električne ovce?“, autora Philipa K. Dicka. Prema romanu je 1982. godine snimljen film Blade Runner s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. Inače, naručili smo jedan primjerak knjige i trebao bi biti u školskoj knjižnici do kraja tjedna.

O umjetnoj inteligenciji zadnjih tjedana slušamo i čitamo iz dana u dan. Oko nje diže se prašina, lome se koplja. Svakodnevno smo izloženi bombastičnim i dramatičnim naslovima iz medija. I dok neki na UI gledaju pozitivno, kao na alat koji će nam omogućiti brže i lakše učenje, čini se da puno više ima njenih kritičara, odnosno onih koji UI vide kao veliku prijetnju dosadašnjem načinu života, pa čak i opstanku ljudskog roda što zvuči baš poput radnje nekog ZF distopijskog romana. Postoji određeni strah da će posljedice korištenja umjetnom inteligencijom za nas ljude biti štetne, pesimistične prognoze kreću se od brojnih gubitaka radnih mjesta pa sve do zaglupljivanja cijele vrste.

Odlučili smo malo istražiti oko čega se tu zapravo diže galama.

Odabrali smo ChatGPT o kojem smo, za početak, prvo malo više saznali na Wikipediji. Zatim smo na stranici Open AI (AI kao Artificial Intelligence) pomoću svoje mail adrese i broja mobitela otvorili svoj korisnički račun. Prije početka razgovora upozoreni smo na engleskom jeziku:

  1. da ChatGPT može povremeno davati netočne informacije,
  2. da ponekad može dati štetne upute i pristran sadržaj,
  3. da ima ograničeno znanje svijeta i događaja nakon 2021. godine.

I krenuli smo…ChatGPT je vrlo jednostavan i intuitivan za korištenje, a pritom možete komunicirati i na hrvatskom jeziku. U preglednik upišete pitanje, stisnete tipku Enter i odgovor stiže kroz nekoliko sekundi. Bili smo oduševljeni! Pitanja i odgovori samo su se nizali: ChatGPT pisao je na naš zahtjev pjesme, priče, scenarije o svemu i svačemu, eseje, primjere molbi za posao, odgovarao je, kako na stručna tako i na banalna pitanja. Učenici 3. c pitali su ChatGPT što je po horoskopu, kako izgleda, kojeg je spola i sl. Na takva „osobna“ pitanja ChatGPT uvijek odgovara u stilu da je ona umjetna inteligencija i da nema fizički oblik/ horoskopski znak/ spol, da je virtualni asistent koji je samo računalni sustav. Uglavnom, bilo je zabavno, a neke od odgovora UI možete vidjeti i na našem školom panou koji su uredile učenice 1. b razreda, Anđelka Perčić i Ana Sara Omazić.

            Došli smo do zaključka da je ChatGPT zapravo internetska tražilica koja se od dosadašnjih internetskih pretraživača razlikuje po tome što su odgovori konkretniji i precizniji, te stižu izuzetno brzo, što skraćuje vrijeme dolaska do željene informacije. ChatGPT kreira nove sadržaje od podataka kojima raspolaže. Ponekad prizna da nešto ne zna, a primijetili smo i da često improvizira tako da smo, što se tiče odgovora naišli na doslovno svašta. I zato pozivamo na oprez jer se ovdje ponovo susrećemo s glavnom boljkom internetske ere, a to su točnost i pouzdanost informacija (pored količine istih!), te potrebom da se svaka dobivena informacija kritički promišlja. Kod ChatGPT-a to nije moguće. Ne možete saznati porijeklo sadržaja jer ChatGPT ne navodi izvore čak i kada ga upitate da to učini. Zašto? Jednostavno zato jer ne može, popis bi bio predugačak.

                                                                                                                      Katarina Knežević, prof.

Kad smo ga, nakon što nam je napisao jedan esej, zamolili da nam navede otkuda je preuzeo navedene podatke odgovorio nam je:

Kao umjetna inteligencija, ja ne čitam izvorne izvore, nego sam napravljena na temelju velike količine teksta koji su mi bili dostupni za učenje. Za ovaj esej koristio sam svoje znanje o ovom djelu, koje je nastalo na temelju tekstova, knjiga i drugih izvora koje sam analizirao tijekom svog treniranja. To znanje obuhvaća širok spektar informacija o romanu, uključujući ključne teme, likove, radnju i autorov pristup pisanju. Nadalje, s obzirom na to da mi je zadano da znam samo do 2021. godine, moj odgovor se temelji na znanju koje je bilo dostupno do te godine.